Kesätöissä Tuomessa

Kimi, Darya, Olli ja Anton työskentelevät Tuomessa kesätyöntekijöinä. Kesätyö kerryttää työkokemusta ja tukee opintoja. Lisäksi kesätyöntekijät varmistavat Tuomen toiminnan sujuvuuden kesälläkin.

Varastolla työt oppii tekemällä

Kimi on Tuomessa kesätöissä varastolla logistikkona. Logistikon tehtäviin kuuluu tilausten keräily varastolta – tuotteet kerätään asiakkaan tilauksen mukaan hyllyistä, pakataan ja laitetaan matkaan. Kimi on viihtynyt Tuomessa ja suunnitelmissa on jatkaa töissä myös kesän jälkeen.

Aikaisempaa kokemusta varastossa työskentelystä Kimillä ei ollut, mutta työt sujuvat ja uusia vastuitakin hänelle on jo opetettu. Perehdytyksessä kerrottiin Tuomen käytännöistä sekä työn perusasiat, jonka jälkeen alettiin hommiin.

– Nämä hommat oppii parhaiten tekemällä. Aluksi tein töitä kokeneemman logistikon opastuksella, mutta melko nopeasti töitä pystyi tekemään itsenäisestikin. Ongelmatilanteissa on ollut aina mahdollisuus kysyä apua.

Kimistä parasta kesässä on ollut työporukka. Töissä tehdään hommia hyvällä fiiliksellä ja aamulla töihin on mukava tulla. Porukkaan otettiin mukaan hyvin ja olo on ollut tervetullut alusta asti. Kokonaisuudessaan kesästä on jäänyt hyvä fiilis.

– Olen oppinut paljon ongelmanratkaisutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Olen myös huomannut, että kysymällä ongelmat ratkeavat usein helpoiten ja nopeiten.

rptnb
Kimi on työskennellyt kesän Tuomen varastolla Kalevassa.

Henkilöliikenteen projektityöntekijänä ei pääse tylsistymään

Olli ja Anton työskentelevät Tuomessa projektityöntekijöinä henkilöliikenteen parissa. Molempien tehtävät ovat olleet kesällä hyvin vaihtelevia. Niihin on kuulunut esimerkiksi Excelin pyörittelyä, sovellustukena toimimista, autojen tarkastamista ja tiedonhallintaa. Olli on myös toiminut yhteyshenkilönä palveluntuottajille ja taksiautoilijoiden teknisenä tukena.

– Tylsää ei ole ollut. Tehtävät ovat olleet hyvin vaihtelevia ja vastuutakin on annettu. -Anton

Anton opiskelee tietojenkäsittelyä ammattikorkeakoulussa ja Olli tietojohtamista teknillisessä yliopistossa. Ollilla on myös paljon käytännön kokemusta taksialalta, sillä hän on ajanut itse taksia yli kuusi vuotta.

– Olen päässyt hyödyntämään niin opinnoissa oppimaani kuin kokemustani taksialalta. Tuomessa on oikeasti päässyt tekemään hommia. -Olli

Kesän alussa perehdytettiin Tuomen yleisiin asioihin ja työtehtävät ovat muotoutuneet pikkuhiljaa kesän aikana. Anton ja Olli palkattiin taksialan kilpailutusprojektia varten, mutta heidän aloittaessaan ei ollut vielä täysin selvää, mitä kaikkea työhön kuuluu.

– On ollut hienoa, että omiin tehtäviin on päässyt vaikuttamaan ja on annettu vastuuta. Asioita on saanut itse ratkoa ja selvittää, mutta aina on ollut myös mahdollista pyytää apua. -Anton

Haasteitakin työhön on liittynyt, mutta se on tarkoittanut vain sitä, ettei tylsistymisen vaaraa ole ollut. Olli ja Anton tunnistavat, että ainakin viestintätaidot ovat kesän aikana kehittyneet.

– Olen oppinut paljon vuorovaikutustaitoja ja Excel-osaamiseni on kasvanut huimasti. Kesätöissä on myös päässyt hyvin kiinni käytännön työelämään. -Olli

– Ennen Tuomessa aloittamistani en ollut osallistunut palavereihin, mutta täällä olen ollut itse järjestämässä niitä. Kesätyöni Tuomessa on tuonut minulle rutkasti kokemusta työelämästä. -Anton

rptnb
Anton ja Olli ovat päässeet kesän aikana moneen mukaan.

Palveluneuvojalta vaaditaan asiakaspalveluasennetta

Darya työskentelee Tuomessa palveluneuvojana kesän 2018. Palveluneuvojan työhön kuuluu puheluiden vastaanottamista ja kyytien välittämistä asiakkaille. Tiedon työpaikasta Darya löysi TE-palveluiden sivuilta.

– Hain kesätöitä monesta paikasta, mutta Tuomeen lähettämääni hakemukseen panostin eniten. En tiennyt, mitä palveluneuvojan tehtäviin kuuluu, mutta Tuomi vaikutti luotettavalta työnantajalta ja työ mielenkiintoiselta.

Perehdytys tehtävään kesti kaksi viikkoa, jonka aikana tutustuttiin Tuomen käytäntöihin, kuunneltiin kokeneempien palveluneuvojien puheluita, harjoiteltiin tietokoneohjelman käyttöä ja vähitellen alettiin ottamaan puheluita vastaan itse.

– Tässä työssä opeteltavat asiat eivät lopu ja suurimman osan asioista oppii vain tekemällä. Työkavereilta ja esimieheltä saa aina apua, kun sitä tarvitsee. Yhteishenki on hyvä ja porukkaan otettiin mukaan alusta alkaen.

Darya on viihtynyt työssään hyvin ja hommat ovat toimineet, vaikka haasteilta ei kesän aikana ole vältytty. Heinäkuun alussa tapahtunut taksilain muutos vaikutti palveluneuvojan työhön huomattavasti ja pari viikkoa olikin hyvin kiireistä.

– Muutos oli kaikille haaste, mutta siitä selvittiin ja kaikille jäi voittajaolo. On ollut hienoa huomata, että Tuomessa ongelmiin tartutaan heti ja niitä lähdetään selvittämään nopeasti.

Opiskelupaikka yliopistossa odottaa syksyllä, mutta Darya harkitsee jatkavansa palveluneuvojana Tuomessa myös opiskeluiden ohella – mahdollisuutta siihen on jo tarjottu.

darya3