Tuomi Logistiikan vastine: Valkeakosken kaupunki rikkoi hankintalakia: sote-taksien ajovälityssopimus olisi pitänyt kilpailuttaa

Tuomi Logistiikan vastine Alma median julkaisemaan uutiseen Valkeakosken kaupunki rikkoi hankintalakia: sote-taksien ajovälityssopimus olisi pitänyt kilpailuttaa (Valkeakosken Sanomat 21.8.2019 ja Aamulehti 21.8.2019)

Kyseisessä tuomiossa markkinaoikeus katsoi, ettei kuljetustenohjauskeskuksen (KUOHKE) välitystoiminta ole hankintalain mukainen yhteishankintayksikön yhteishankintapalvelun tukitoiminto. Kyseessä on uusi linjaus, sillä asiasta ei ole aikaisempaa oikeuskäytäntöä. Esimerkiksi varastotoiminnot katsotaan lain esitöiden mukaan olevan yhteishankintapalvelun tukitoimintoja.

Hankintapäätös, jota asia koskee, on tehty 20.2.2018, jolloin Valkeakosken kaupunki ei ollut vielä Tuomi Logistiikan sidosyksikkö (in house), mutta toimi Valkeakosken yhteishankintayksikkönä, kuten Markkinaoikeus myös päätöksessään toteaa.

Valkeakoskesta on tullut syksyllä 2018 Tuomi Logistiikan osakas ja se käyttää yhtiössä määräysvaltaa yhdessä muiden omistajien kanssa. Tämän johdosta Valkeakoskella on nykyään lain mukaan mahdollisuus halutessaan hankkia kuljetuksen välityspalvelut Tuomi Logistiikalta sidosyksikköasemansa johdosta kilpailuttamatta